Kalibreren zonder ballenborden

Op de openhuisdagen heeft Rocar-Tech de digitale ADAS van BrainBee geïntroduceerd. Opvallende noviteit: er zijn geen kalibratieborden meer nodig voor een statische kalibratie.

Kalibreren zonder ballenborden
Het televisiescherm met computer is via het wifi-netwerk gekoppeld met de Connex-diagnosetester; kwestie van eenmalig inleren.

Rocar-Tech Garage Equipment in Hengelo heeft op een aantal openhuisdagen laten zien dat je een camera statisch kunt kalibreren zonder gebruik te maken van camera-kalibratiepanelen (de ‘ballenborden’).

Het nieuwe BrainBee ADAS-kalibratiesysteem gebruikt namelijk een televisiescherm als vervanging van de kwetsbare en kostbare borden.

Achter het grote televisiescherm zit een computer, die gekoppeld is via het wifi-netwerk aan de Connex-diagnosetester.

Staat de auto scheef? Geeft niet, de computer corrigeert het beeld op het televisiescherm.

De diagnosetester (geïntegreerd met Haynes Pro) is onderdeel van de ADAS-kit, maar ook los verkrijgbaar.

Herkenbare voorbereiding

Is de auto correct uitgelijnd, zijn de banden op spanning, is de auto onbelast en heeft de auto een onbeschadigde schone voorruit, dan kunnen we aan de slag.

Je zet het televisiescherm voor de auto, zet de klemmen op de voorwielen, sluit de Connex-tester aan op de OBD-stekker van de auto, zet die auto op contact (eco-stand uit) en je selecteert de juiste auto via VIN-herkenning, kenteken of je doet het handmatig.

Waarom moet je kalibreren?

Auto’s zijn steeds vaker uitgerust met rijhulpsystemen, zoals parkeerhulpsystemen, uitstapassistenten, noodremsystemen, dodehoekdetectie en precrash systemen. In het Engels worden ze afgekort tot ADAS: Advanced Driver Assistance Systems.

Een auto met rijstrookassistentie heeft camera’s en een auto met een adaptieve cruisecontrol heeft een radarsysteem. De sensoren, radars en camera’s van rijhulpsystemen in de bumpers, gril en autoruiten zijn kwetsbaar.

Bij elke parkeerschade, de- en montage van een bumper of trekhaak, het vervangen van een voorruit of de montage van banden met een andere diameter is een kalibratie nodig.

Meestal volstaat een statische controle, maar bij sommige auto’s is een aanvullende dynamische controle nodig, terwijl een enkel automerk zelfs alleen dynamische kalibraties kent.

Dynamische kalibraties moet je met twee personen doen, omdat je met voorgeschreven snelheden moet rijden en procedures moet volgen. De software van elk kalibratiesysteem geeft aan of je statisch, dynamisch of op beide manieren moet kalibreren.

Daarna klik je de ADAS-functie aan en de diagnosetester neemt je door de menu-gestuurde software mee. Tot zover zijn de handelingen vergelijkbaar met andere ADAS-kalibratiesystemen.

De televisie corrigeert het beeld

Maar vanaf dit moment ontstaan de verschillen. Je hoeft het televisiescherm niet precies op de juiste afstand voor de auto neer te zetten. De computer corrigeert namelijk het geprojecteerde beeld voor elke denkbare hoek.

De computer moet natuurlijk wel weten hoeveel hij moet corrigeren. Dat doe je door het aantal millimeters met een laser te meten dat het televisiescherm in de breedte voor de auto staat (hart wiel, links en rechts) en in de lengte (ook hart wiel, ook links en rechts).

Deze vier waardes vul je in en vervolgens rekent de diagnosetester zelf uit hoe het beeld gecorrigeerd moet worden om de camera het juiste beeld voor te schotelen. Met de stuurhoeksensor op 0° of met een stuurwaterpas weet je dat de auto ook recht staat.

Kalibratie in tien minuten

Het televisiescherm moet nog wel even op de juiste hoogte worden gezet. De diagnosetester geeft de hoogte aan; je verzet het scherm elektrisch.

Rocar-Tech-BrainBee-ADAS-laser-correctie-beeld

Normaliter heeft een camera nog een tweede meting nodig, waarbij je de auto verder van het bord zet (of andersom), maar ook dat is niet nodig: het televisiescherm verkleint gewoon het beeld, zodat de camera een grotere afstand ervaart.

Je hebt er nauwelijks erg in, maar feitelijk is de kalibratie nu al klaar. Tien minuutjes. Het kalibreren van de radar gaat op dezelfde manier.

Op het radarbord zitten een paar waterpassen, want in tegenstelling tot de camerakalibratie moet je de spiegel wel waterpas zetten, omdat de software geen spiegelbeeld kan corrigeren. In dit geval moet de auto wel waterpas staan.

Geen borden, geen plakkertjes

Een groot verschil met andere ADAS-systemen is dat je met de BrainBee alleen met de voorwielen werkt, dat investeringen in tien tot vijftien snel gedateerde ballenborden tot het verleden behoren en dat je nauwelijks meer ruimte nodig hebt dan de lengte van de auto plus pakweg een halve meter.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top